Top 10 Syllogism Questions


Question 1:

Two conclusions I and II are given after two statements. Considering the statements true even if they may show variance from general accepted truth, then decide which conclusions follow the given statements logically.

          Statements:

          All officers are gentle people.

          All gentle people are rich.

          Conclusions:

          I. All officers are rich.

          II. All gentle people are officers.

          (A) Only conclusion II follows

          (B) Both conclusions I and II follow

          (C) Only conclusion I follows

          (D) Neither conclusion I nor conclusion II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 2:

Two conclusions I and II are given after two statements. Considering the statements true even if they may show variance from general accepted truth, then decide which conclusions follow the given statements logically.

          Statement:

          Some bedsheets are towels.

          Some towels are pillows.

          Conclusions:

          I. Some pillows are bedsheets.

          II. No pillow is bedsheet.

          (A) Neither conclusion I not conclusion II follow

          (B) Only conclusion I follow

          (C) Either conclusion I or conclusion II follow

          (D) Only conclusion II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 3:

Three statements are given, followed by three conclusions numbers I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          All rocks are oceans.

          All oceans are balloons.

          Some watches are balloons.

          Conclusions:

          I. Some balloons are rocks.

          II. Some watches are oceans.

          III. All oceans are rocks.

(A) Only conclusion II follows.

(B) Only conclusions I and III follow.

(C) Only conclusions I and II follow.

(D) Only conclusion I follows.

Answer:

D

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 4:

Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements :

          Some ants are bats

          Some ants are crabs

          Conclusions :

          I. Some bats are crabs

          II. No crab is ant

          III. No bat is crab

          (A) Only conclusion I and III follow

          (B) Only conclusion I and II follow

          (C) Either conclusion I and III follow

          (D) Wither conclusion I or II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 5:

Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements :

          Some children are clever

          All children are honest

          Conclusions :

          I. Some clever are children

          II. Some honest are children

          III. Some clever are honest

          (A) Either conclusion I or III follows

          (B) Only conclusions I and II follow

          (C) Only conclusions II and III follow

          (D) All conclusions follow

Answer:

D

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 6:

Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All hens are eggs.

No birds are eggs.

All eggs are lions.

Conclusions:

I. All hens are lions.

II. Some lions are hens.

III. No eggs are birds.

A. Either conclusion II or III follows.

B. Only conclusion I follows.

C. All the conclusions follow.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

C

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 7:

Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

Some autos are cycles.

All cycles are trucks.

Conclusions:

I. Some trucks are autos.

 II. Some trucks are cycles.

III. Some cycles are autos.

A. Conclusion I and III follow.

B. Only conclusions II and III follow.

C. All conclusions follow.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

C

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 8:

Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and Ill. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All hens are eggs.

All birds are eggs.

Some eggs are lions.

Conclusions:

I. Some lions are eggs.

II. Some eggs are hens.

III. Some eggs are birds.

A. All the conclusions follow.

B. Either conclusion II or III follows.

C. Only conclusion I follows.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 9:

Two statements are given, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

No carrot is root.

All roots are potatoes.

Conclusions:

I. No carrot is potatoes.

II. No potatoes is carrot.

III. Some potatoes are roots.

IV. All the potatoes are roots.

A. Only conclusion (III) follows

B. Conclusion (I) and (IV) follow

C. Conclusion (I) and (II) follow

D. Only conclusion (I) follows

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 10:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(S) from the statements.

          Statements:

          1.Some dancers are singers.

          2.No singer is an actor.

          Conclusions:

          I. Some actors are singers.

          II. All singers are dancers.

          (A) Either conclusion I or II follows

          (B) Only conclusion I follows

          (C) Only conclusion II follows

          (D) Neither conclusion I nor II follows

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

0 Comments