SSC CHSL Maths Questions: 5th April 2020


Q1. The radius of a circle is 13 cm and the length of one of its chord is 24 cm. find the distance of chord from centre.
          (a) 10 cm                     (b) 8 cm                    (c) 5 cm                 (d)   5.5 cm

           Ans. (c)   Solution:-  from Figure;-
                                
              
                    OD2 = (AO2 – AD2) = (132 – 122) = 25, OD = 5 cm
Q2. On dividing a number by 4, 5 and 6 we get 2, 3 and 4 as remainder find the highest possible three digit number.
            (a) 958                (b) 858                  (c) 959                (d) 956 
Ans. (a)    Solution: - Given number   :  4   5   6
                                    Remainder        : 2    3   4
             Which is equal to     (4-2)   (5-2)    (6-2)
             Hence number will be:  LCM of [4,       5,      6] – 2 = 60-2 = 58
             Highest possible three digit = 958
Q3. The average of three 3 number is 17 and that of the first two is 16. Find the third number.
           (a) 15                (b) 16                       (c) 17                 (d)19
Ans. (d)   Solution:-   since sum of 3 number = 3*17 = 51
                                            Sum of first 2 number = 2*16 = 32
                                            Third number = 51-32 = 19
Q4. The age of Mitali and Pooja is in the ratio 2 : 6, after 5 years the ratio of their ages will becomes 6 : 8. Find the average of their ages after 10 years.
      (a) 12                        (b) 13                      (c) 14                        (d) 15
Ans. (a)  Solution:- let present age of Mitali and Pooja be 2x and 6x
                                After 5 years ,  (2x+5)/(3x+5) = 6/8   or 16x +40 = 18x + 30   or x = ½
So Present age are 1 year and 3 years hence after 10 years it becomes 11 and 13 years.
  Average = (11+13)/2 = 12

Q5. The income of Ramesh increase by 10%, 20%, and 30% successively in three years. Find change in his income if present income is 150000 Rs. Per annum.
           (a) 120080           (b) 575000              (c) 257400     (d)   250000
Ans. (c)   Solution:- Percent change in income = 150000* [(1+10/100)(1+20/100)(1+30/100)]
                                                                           = 150000* 110/100 * 120/100 * 130/100
                                                                           = 257400 Rs

0 Comments