**Maths Questions with Solution**

**Que. 1 the sum of three consecutive number is 93. The greatest among these three numbers is**

a. 27

b. 28

c. 30

d. 32

Answer d.

Let the
three number are x, x+1, and x+2

Then
x+(x+1)+(x+2) = 93

3x = 90

x = 30

greater
number is = (x+2) =32

**Que. 2 The sum of the ages of 4 children born at the interval of 3 year each is 42 years. What is the age of the youngest child?**

a. 4 years

b. 6 years

c. 9 years

d. 10 years

Answer b.

Let the age
of the youngest child is x years. So the age of other child will be (x+3)
, (x+6) and (x+9)

x+ (x+3)
+(x+6) + ( x+9 ) = 42

4x = 42-18

x = 6

so the age
of the youngest child is = 6 years

**Que.3 A train moves with the speed of 180 km/hr. find the speed in m/sec?**

a. 20 m/sec

b. 30 m/sec

c. 50 m/sec

d. 70 m/sec

Answer c.

180km/hr =
180 X (5/18) = 50 m/sec

**Que .4 A can do a work in 4 days and B can do the work in 3 days. How long it will take if both A and B do the work together?**

a. 1 days

b. 1 days 5/7 hours

c. 2 days 3 hours

d. 3 days

Answer b.

A’s 1 day
work = 1/4 and B’s 1 day’s work = 1/3

So (A + B
)’s 1 day’s work = ( 1/4 + 1/3 ) = 7/12

So A and B
will finish the work in 12/7 = 1 days and 5/7 hours.

**Que . 5 Average age of 6 boys is 12 years. The average age of 4 other boys is 18 years. Find the average age of all 10 boys.**

a. 12 years

b. 14.4 years

c. 15.16 years

d. 13 years

Answer b.

Average age
of 6 boys = 12 years

So total age
of 6 boys = 12 X 6 = 72

Average age
of 4 boys = 18 years

So total age
of 4 boys = 18 X 4= 72

Total age of
10 boys 72 + 72 = 144

So average age of 10 boys = 14.4 years.
## 0 Comments