Important Number Set Questions with Answers for SSC CGL, CHSL, MTS & CPO


Number Set Questions with Answers
Q349.
Direction: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 7, 15)
(a) 2, 6, 10
(b) 4, 8, 18
(c)5,9,17
(d)7,12,19

Q350.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 18, 36)
(a) (2, 10, 16)
(b) (12, 72, 96)
(c) (4, 24, 48)
(d) (6, 42, 48)
Q351.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (7, 15, 31)
(a) 7, 13, 28
(b) 5, 13, 28
(c)9,13,26
(d)5,13,29
Q352.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 63, 49, 35
(a)81, 63, 45
(b) 64, 40, 28
(c) 72, 40, 24
(d) 72, 48, 24
Q353.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 14, 16)
(a) 2, 7, 8
(b) 3, 21, 24
(c) 4,16,18
(d) 2, 9, 16
Q354.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given number set : (6, 36, 63)
(a) 7, 49, 98
(b) 8, 64, 46
(c)9,84,45
(d)11,111,84
Q355.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (4, 10, 15)
(a) (3, 6, 12)
(b) (2, 8, 10)
(c) (5, 12, 18)
(d) (7, 10, 18)
Q356.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (32, 24, 8)
(a) (42, 34, 16)
(b) (24, 16, 0)
(c) (34, 24, 14)
(d) (26, 32, 42)
Q357.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (5, 9, 16)
(a) (4, 8, 16)
(b) (6, 9, 12)
(c) (7, 11, 18)
(d) (8, 11, 12)
Q358.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 23, 51, 17
(a)29, 57, 13
(b) 24, 53, 17
(c)29, 57, 14
(d) 21, 51, 17
Q359.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 58)
(a) (4, 20, 56)
(b) (7, 42, 49)
(c) (12, 24, 47)
(d) (9,27,81)
Q360.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (3, 4, 5 )
(a) (6, 8, 10)
(b) (9, 12, 15)
(c) (6, 7, 8)
(d) (12, 16, 20
Q361.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (17, 13, 20)
(a) 8, 12, 19
(b) 11, 9, 30
(c) 8, 19, 11
(d) 5, 13, 11
Q362.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given : (6, 30, 90)
(a)6,42,86
(b)7,42,218
(c) 6, 24, 70
(d) 8, 48, 192
Q363.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (6, 14, 30)
(a) 4, 16, 28
(b) 7, 12, 22
(c) 6, 12, 22
(d) 5, 12, 20
Q364.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (7, 12, 22, 37)
(a)2, 7, 12, 32
(b) 3, 8, 18, 33
(c)4, 8, 19, 34
(d) 8, 13, 22, 38
Q365.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10.5, 15.0, 21.5)
(a)(32.5, 37.0, 43.5)
(b)(54.4, 58.0, 62.4)
(c)(62.2, 66.8,73.3)
(d)(81.3, 85.8, 92.0)
Q366.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (2, 10, 28)
(a) (4, 20, 56)
(b) (7, 42, 49)
(c) (12, 24, 48)
(d) (9, 27, 81)
Q367.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Give Set : (4, 25, 81)
(a) (4, 36, 79)
(b) (9, 48, 81)
(c) (16, 64, 100)
(d)(9, 49, 143)
Q368.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (8, 56, 72)
(a) (7, 56, 63)
(b) (3, 15, 24)
(c) (6, 42, 54)
(d) (5, 30, 35)
Q369.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (4, 9, 25)
(a)4, 25, 36,
(b) 9, 16, 25
(c)4,16,36
(d)9,25,49
Q370.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given Set : (5, 15, 40)
(a)2,4,15
(b)3,18,36
(c)7,15,21
(d)9,36,47
Q371.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (9, 81, 729)
(a)(3, 9, 30)
(b)(7, 49, 343)
(c)(12, 144, 221)
(d)(6, 36,92)
Q372.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : 27, 22, 18, 15
(a)27, 23, 17, 9
(b)53, 49, 47, 45
(c)47, 43, 37, 35
(d)31, 26, 22, 19
Q373.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 4, 9)?
(a) (3, 8, 20)
(b) (5, 10, 22)
(c) (4, 10, 15)
(d) (9, 16, 25)
Q374.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 8, 27)
(a)(5, 12, 32)
(b)(32, 39, 59)
(c)(60, 79, 86)
(d)(64, 125,
216)
Q375.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (21, 18, 12, 0)
(a) 36, 32, 28, 30
(b)24, 22, 18, 9
(c)32, 28, 20, 4
(d)40, 38, 36, 28
Q376.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
16, 36, 64
(a)4, 9, 144
(b)16, 100, 256
(c)25, 49, 121
(d)9, 81, 169
Q377.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (64, 216, 125)
(a)26, 144, 163
(b)55, 126, 80
(c)8, 27, 64
(d)45,134,154
Q378.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set of numbers :(2, 5,15)
(a) (7, 10, 13)
(b) (3, 8, 24)
(c) (3, 6, 18)
(d) (4, 5, 9)
Q379.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 18, 24)
(a) (6, 12, 30)
(b) (5, 15, 10)
(c) (10, 16, 18)
(d) (8, 12, 16)
Q380.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set is : (12, 20, 28)
(a) (3,15, 18)
(b) (18,27,72)
(c) (18, 30, 42)
(d) (7,14,28)
Q381.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (10, 12, 15)
(a) (21, 23, 27)
(b) (30,32,36)
(c) (60, 62, 66)
(d) (68, 70,
73)
Q382.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (14, 20, 3)
(a) (7, 13, 3)
(b) (5, 10, 15)
(c) (3, 6, 9)
(d) (4, 8, 16)
Q383.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (1, 5, 12)
(a)7,11,35
(b)4,8,24
(c) 10, 14, 44
(d) 9, 13, 42
Q384.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (580, 265, 373)
(a)366
(b)490
(c)428
(d)383
Q385.
Direction:
From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
Given set : (536, 428, 365)
(a) 358
(b)435
(c)624
(d)266
Q386.
Choose the similar group of numbers on the basis of certain common properties they possess :
(31, 19, 41)
(a) (16, 27, 11)
(b) (23, 33, 51)
(c) (27, 29, 47)
(d) (29, 17, 37)
Q387.
Choose the similar group of numbers on the basis of certain common properties they possess :
 (72, 66, 96)
(a) (54, 57, 78)
(b) (24, 69, 58)
(c) (55, 66, 77)
(d) (63, 70, 86)
Q388.
Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is most like the set given in the question.
(12, 24, 144)
(a) (10, 25, 100)
(b) (15, 45, 90)
(c) (14, 28, 112)
(d) (13,26, 169)
Answer Sheet:
349 -c, 350 -c, 351 -d, 352 -a, 353 -b, 354 -b, 355 -c, 356 -b, 357 -c, 358 -a, 359 -a, 360 -c, 361 -b, 362 -d, 363 -b, 364 -b, 365 -a, 366 -a, 367 -c, 368 -c, 369 -a, 370 -b, 371 -b, 372 -d, 373 -d, 374 -d, 375 -c, 376 -b, 377 -c, 378 -b, 379 -d, 380 -c, 381 -d, 382 -a, 383 -b, 384 -b, 385 -d, 386 -d, 387 -c, 388 -d

No comments