50 Word Analogy Questions with Answers for SSC CPO

Word Analogy Questions
Q101.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Scribble : Write : : Stammer : ?
(a) Walk
(b) Play
(c) Speak
(d) Dance

Q102.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
MINE : I : : ?
(a)OURS and US
(b)SHE and HERS
(c)HIS and HE
(d)THEIRS and THEM
Q103.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cat : Feline Horse :o
(a) Equine
(b) Tiger
(c) Vulpine
(d) Quadruped
Q104.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fish : Gills : : Man : ?
(a)Ear
(b) Eye
(c) Lung
(d) Nose
Q105.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Brush : Paint : : Shovel : ?
(a) Oil
(b) Water
(c) Coal
(d) Brick
Q106.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Rough : Smooth : : Systematic : ?
(a) Sloppy
(b) Disorganized
(c) Meticulous
(d) Cautious
Q107.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Thermometer : Temperature : : Barometer : ?
(a) Heat
(b) Weight
(c) Volume
(d) Pressure
Q108.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Create : Destroy : : Condense : ?
(a) Retreat
(b) Expand
(c) Gradual
(d) Initial
Q109.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cinema : Audience : : Church : ?
(a) Prayer
(b) Meditation
(c) Loneliness
(d) Congregation
Q110.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Action : Reaction : : ?
(a)Stimulus : Response
(b)Book : Cover
(c)Firing : Running
(d)Birth : Death
Q111.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Meat : Vegetarian : : Liquor : ?
(a)Insane
(b) Teetotaler
(c) Introvert
(d) Alcoholic
Q112.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Monday : Moon : : Tuesday : ?
(a)Mercury
(b) Mars
(c) Pluto
(d) Jupiter
Q113.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Stable : Horse : : Sty : ?
(a)Cow
(b) Buffalo
(c) Pig
(d) Fly
Q114.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Part : Whole : : Arc : ?
(a)Triangle
(b) Square
(c) Circle
(d) Trapezium
Q115.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Immigration : Arrival : : Emigration : ?
(a)Leaving
(b) Alien
(c)Native
(d) Emigrant
Q116.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Monotony : Variety : : Crudeness : ?
(a) Sobriety
(b)Simplicity
(c) Raw
(d)Refinement
Q117.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Pulp : Paper : : Hemp : ?
(a) Rope
(b)Cotton
(c) Yam
(d)Baskets
Q118.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Injury : Pain : : ?
(a)Grades : Merit
(b)Thunder : Lightning
(c)Rotate : Churning
(d)Matter : Labour
Q119.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Book : Critic : : Building : ?
(a) Appraiser
(b) Weigher
(c) Contractor
(d) Engineer
Q120.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Microphone : Loud : : Microscope : ?
(a) Elongate
(b)Investigate
(c) Examine
(d)Magnify
Q121.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cup : Lip : : Bird : ?
(a) Forest
(b)Bush
(c) Wood
(d)Grass
Q122.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Glove : Hand : : ? : ?
(a) Neck : Collar
(b) Tie : Shirt
(c) Socks : Feet
(d) Coat : Pocket
Q123.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Rain : Umbrella : : Flood : ?
(a) Bridge
(b) Electricity
(c) Dam
(d) Water
Q124.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Receptionist : Office : : Hostess : ?
(a) Crew
(b) Host
(c) Airport
(d) Aircraft
Q125.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Adult : Baby : : Flower : ?
(a) Seed
(b) Bud
(c) Fruit
(d) Stem
Q126.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Typist : Typewriter : : Writer : ?
(a) Script
(b) Pen
(c) Paper
(d) Book
Q127.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Carrot : Root : : Apple : ?
(a) Plant
(b) Fruit
(c) Flower
(d) Seed
Q128.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
PIGEON : PEACE :?
(a)CROWN : HEAD
(b)WHITE FLAG : SURRENDER
(c)LAURELS : VICTORY
(d)WAR : LIBERTY
Q129.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Sculptor : Chisel : : Author ; ?
(a)Table
(b) Paper
(c) Book
(d) Pen
Q130.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
BOOK : BOOKCASE : : CLOTHES : ?
(a)RACK
(b)PRESS
(c)WARDROBE
(d)NAPTHALENE BALLS
Q131.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Music : Notation : : Poem : ?
(a) Verses
(b) Stanza
(c) Sentences
(d) Lines
Q132.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fish : Bird : : ?
(a)Submarine : Aeroplane
(b)Master : Eagle
(c)Rifle : Tank
(d)Hydra : Ocean
Q133.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Scissors : Cloth : : ?
(a)Axe : Wood
(b)Stone : Grinder
(c)Knife : Stone
(d)Sickle : Brick
Q134.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hand : Wrist : : ?
(a)Muscle : Bone
(b)Skull : Brain
(c)Ear : Hair
(d)Foot : Ankle
Q135.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Rat : Cat : : Worm : ?
(a) Silk
(b) Bird
(c) Earth
(d) Fishing
Q136.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Goldsmith : Gold : : ?
(a)Carpenter : Wood
(b)Cobbler : Shoes
(c)Jeweler : Jewelry
(d)Barber : Shave
Q137.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Druggist : Pharmacy : : ?
(a)Chef : Restaurant
(b)Librarian : Catalogue
(c)Carpenter : Wood
(d)Physician : Patient
Q138.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Car : Garage : : Aeroplane : ?
(a) Airhostess
(b) Flying
(c)Hangar
(d) Landing
Q139.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cruel : Kind : : Humility : ?
(a) Arrogance
(b) Self - effacing
(c) Simple
(d) Weakness
Q140.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Gold : Goldsmith : : Leather : ?
(a) Tanner
(b) Dyer
(c) Cobbler
(d) Butcher
Q141.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Insect : Bee : : Mammal : ?
(a) Man
(b) Fish
(c) Bird
(d) Snake
Q142.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Calendar : Date : : ? : ?
(a)Time : Hour
(b)Transport : Bus
(c)Dictionary; Word
(d)City : Pin Code
Q143.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Editor : Magazine
(a)Movie : Scene
(b)Music : Actor
(c)Drama : Director
(d)Drawing : Artist
Q144.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hinduism, Christianity, Islam : Religion
(a)Ear, Nose, Eyesight : Vision
(b)Plus, Minus, Multiple : Division
(c)Winter, Spring, Summer : Seasons
(d)Humid, Hot, Tundra : Region
Q145.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Poet : Poem : : Dramatist : ?
(a) Dialogue
(b) Stage
(c) Play
(d)Direction
Q146.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Handsome : Beautiful : : Man : ?
(a) Charming
(b) Man
(c) Woman
(d) She
Q147.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Mechanic : Spanner : : Carpenter : ?
(a)Tree
(b) Wood
(c) Furniture
(d) Saw
Q148.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Grain : Warehouse : : Water : ?
(a) Drink
(b) Dam
(c) Canal
(d) River
Q149.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hunger : Food : : Disease : ?
(a) Weakness
(b) Medicine
(c) Sickness
(d) Water
Q150.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Thin : Thick : : Dwarf : ?
(a) Short
(b) Tall
(c) Broad
(d) Long
Answer Sheet:
101 -c, 102 -c, 103 -a, 104 -c, 105 -c, 106 -b, 107 -d, 108 -b, 109 -d, 110 -d, 111 -b, 112 -b, 113 -c, 114 -c, 115 -a, 116 -d, 117 -a, 118 -b, 119 -a, 120 -d, 121 -d, 122 -c, 123 -c, 124 -d, 125 -b, 126 -b, 127 -b, 128 -b, 129 -d, 130 -c, 131 -a, 132 -a, 133 -a, 134 -d, 135 -b, 136 -a, 137 -b, 138 -c, 139 -a, 140 -a, 141 -a, 142 -c, 143 -c, 144 -c, 145 -c, 146 -c, 147 -d, 148 -b, 149 -b, 150 -b

0 Comments