50 Word Analogy Questions with Answers for RRB NTPC

50 Word Analogy Questions
Q51.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Sorrow : Joy : : Pleasure : ?
(a) Anger
(b) Pain
(c) Jealousy
(d) Malice

Q52.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Surgeon : Forceps : : ?
(a)Doctor : Prescription
(b)Refugee : Asylum
(c)Blacksmith : Hammer
(d)Driver : Brake oil
Q53.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Thread : Cloth : : Wire : ?
(a)Rope
(b) Mesh
(c) Sieve
(d) Telegraph
Q54.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Scissors : Cloth : : ?
(a)Stone : Grinder
(b)Axe : Wood
(c)Knife : Stone
(d)Gun : Hunt
Q55.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Yesterday : Tomorrow : : March : ?
(a)April
(b) May
(c) January
(d) June
Q56.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
bifurcate : divide : : loathe : ?
(a)love
(b) jealous
(c) detest
(d) rude
Q57.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
River : Dam : : Traffic : ?
(a)Vehicle
(b) Speed
(c) Signal light
(d) Path
Q58.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Ornithologist : Birds : : Archaeologist : ?
(a)Artifacts
(b) Archipelago
(c) Arbiter
(d) Aquatic
Q59.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fox : Cunning : : Rabbit : ?
(a)Courageous
(b) Dangerous
(c) Timid
(d) Ferocious
Q60.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Flexible : Rigid : : Confidence : ?
(a)Diffidence
(b) Indifference
(c) Cowardice
(d) Scare
Q61.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
SORROW : CRY : : MIRTH : ?
(a) JOY
(b) LAUGHTER
(c) FROWN
(d) WEEP
Q62.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Love : Hate : : Proud : ?
(a) Sorrowful
(b) Miserable
(c)Humble
(d) Conceited
Q63.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Light : Darkness : : Knowledge : ?
(a) Ignorance
(b) Intelligence
(c) Brightness
(d) Creative
Q64.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Scissors : Cloth : : ?
(a)Pen : Ink
(b)Razor : Beard
(c)Furnace : Smoke
(d)Nail : Hammer
Q65.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Stethoscope : Heartbeat : : ? : Temperature
(a) Heat
(b) Mercury
(c) Scale
(d) Thermometer
Q66.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Spring : Summer : : ?
(a)Sunday : Monday
(b)Thursday : Wednesday
(c)Tuesday : Friday
(d)Friday : Monday
Q67.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Timid : Ass : : Cunning : ?
(a) Ant
(b) Fox
(c) Rabbit
(d) Horse
Q68.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Ecstasy : Gloom : : ?
(a)Congratulations : Occasion
(b)Diligent : Successful
(c)Measure : Scale
(d)Humiliation : Exaltation
Q69.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Country : President : : State : ?
(a)Chief Minister
(b)Prime Minister
(c)Speaker
(d)Governor
Q70.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Mirage : Desert : : ?
(a)Sky : Illusion
(b)Rainbow : Sky
(c)Rain : Rainbow
(d)Image : Mirror
Q71.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fish : Scales : : Bear : ?
(a) Feathers
(b) Leaves
(c) Fur
(d) Skin
Q72.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Writer : Pen : : ?
(a)Needle : Tailor
(b)Artist : Brush
(c)Painter : Canvas
(d)Teacher : Class
Q73.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Procession : Route : : Earth : ?
(a) Space
(b) Sun
(c) Orbit
(d) Highway
Q74.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
FERTILIZER : CROPS : : ?
(a)TEACHER : EDUCATION
(b)CHLORINE : WATER
(c)TONIC : BODY
(d)PESTICIDE : RATS
Q75.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Gravity : Pull : : Magnetism : ?
(a) Earth
(b)Gold
(c) Attract
(d) Weight
Q76.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
? : Knee : : Wrist : Elbow
(a) Hand
(b) Leg
(c) Ankle
(d) Fingers
Q77.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Face : Expression : : Music : ?
(a) Sound
(b) Ear
(c) Tune
(d) Instrument
Q78.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Day : Night : : Dusk : ?
(a) Morning
(b) Noon
(c) Evening
(d) Dawn
Q79.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Television : Telecast : : Radio : ?
(a) Broadcast
(b) News
(c) Music
(d) Dawn
Q80.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Motor Car : Garage : : Aeroplane : ?
(a)Air Field
(b) Hanger
(c) Air Port
(d) Runway
Q81.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Bird : Fish : : Aeroplane : ?
(a)Air
(b)Car
(c) Water
(d) Ship
Q82.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Thread : Cloth : : Wire : ?
(a) Rope
(b) Mesh
(c) Sieve
(d) Telegraph
Q83.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Spacious : Capacity : : Scanty : ?
(a) Possibility
(b) Density
(c) Scarcity
(d) Fancy
Q84.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Thermometer : Temperature : : Hygrometer : ?
(a) Pressure
(b) Density
(c) Stress
(d) Humidity
Q85.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Lock : Key : : Crime : ?
(a) Investigation
(b) Mystery
(c) Criminal
(d) Conviction
Q86.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Radio : Listener : : Film : ?
(a)Transmission
(b)Criticism
(c)Hero
(d)Audience
Q87.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Book : Library : : Animal : ?
(a) Domestic
(b) Hunter
(c) Wild
(d) Zoo
Q88.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Health : Sickness : : Happiness : ?
(a) Medicine
(b) Treatment
(c) Misery
(d) Cheerfulness
Q89.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Air : Breach : : Blood : ?
(a) Circulation
(b) Red
(c) Thick
(d) Shed
Q90.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Mathematics : Logic : : Science : ?
(a) Experiment
(b) Laboratory
(c) Scientist
(d) Facts
Q91.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Magazine : Editor : : Drama : ?
(a) Principal
(b) Actress
(c) Scenario
(d) Director
Q92.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Foot : Man : : Hoof : ?
(a) Dog
(b) Cow
(c) Cat
(d) Rabbit
Q93.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Drop : Ocean : : Star : ?
(a) Sky
(b) Shine
(c) Twinkle
(d) Bright
Q94.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hospital : Doctor : : Temple : ?
(a) Magistrate
(b) Manager
(c) Priest
(d) Temple Artist
Q95.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Author : Novel : : Designer : ?
(a) Cloth
(b) Dress
(c)Suit
(d) Textile
Q96.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Tailor : Cloth : : Farmer : ?
(a) Crop
(b) Plough
(c)Spade
(d) Land
Q97.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Stomach : Food : : Engine : ?
(a)Fuel
(b) Plane
(c) Car
(d) Machine
Q98.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Bullet : Gun : : Smoke : ?
(a) Fire
(b)Cigarette
(c) Factory
(d)Chimney
Q99.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Quack : Duck : : Bellow : ?
(a) Fox
(b)Bull
(c) Frog
(d)Cat
Q100.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Elbow : Wrist : : Knee : ?
(a) Fingers
(b) Feet
(c) Ankle
(d) Thigh

Answer Sheet:
51 -b, 52 -c, 53 -b, 54 -b, 55 -b, 56 -c, 57 -c, 58 -a, 59 -c, 60 -a, 61 -b, 62 -c, 63 -a, 64 -b, 65 -d, 66 -a, 67 -b, 68 -d, 69 -d, 70 -c, 71 -c, 72 -c, 73 -c, 74 -c, 75 -c, 76 -c, 77 -a, 78 -d, 79 -a, 80 -b, 81 -d, 82 -b, 83 -c, 84 -d, 85 -a, 86 -d, 87 -d, 88 -c, 89 -a, 90 -a, 91 -d, 92 -b, 93 -a, 94 -c, 95 -b, 96 -a, 97 -a, 98 -a, 99 -b, 100 -c

0 Comments