50+ Word Analogy Questions with Answers for SSC MTS

50 Word Analogy Questions
Q251.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Moon : Satellite : : Earth : ?
(a)Sun
(b) Planet
(c) Solar system
(d) Round

Q252.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Psychology : Mind : : Arithmetic : ?
(a)Knowledge
(b) Number
(c)Height
(d) Formulas
Q253.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Ice : Coldness : : Earth : ?
(a)Weight
(b) Jungle
(c) Gravitation
(d) Sea
Q254.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Teacher : School : : Nurse : ?
(a)Doctors
(b)Patients
(c) Medicine
(d)Hospitals
Q255.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Window : Carpenter : : Statue : ?
(a)Sculptor
(b)Mason
(c) Blacksmith
(d)Goldsmith
Q256.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Eye : Cataract : : Skin : ?
(a) Pyorrhea
(b)Sinusitis
(c) Eczema
(d)Trachoma
Q257.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Vitamin A : Carrot : : Vitamin C : ?
(a) Meat
(b)Fish
(c) Egg
(d)Orange
Q258.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Wine : Grape : : Whiskey : ?
(a) Orange
(b)Potato
(c) Oats
(d)Apple
Q259.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Defer : Put off : : Deduce : ?
(a) Infer
(b)Protect
(c) Delate
(d)Oppose
Q260.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fish : Gills : : Human : ?
(a) Heart
(b)Lungs
(c)Nose
(d)Mouth
Q261.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
King : Throne : : Rider : ?
(a) Saddle
(b)Chair
(c)Horse
(d)Seat
Q262.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Tanning : Leather : : Pyrotechnics : ?
(a) Machinery
(b) Bombs
(c) Fireworks
(d) Wool
Q263.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Victory : Joy : : ? : Sorrow
(a) Defeat
(b) Depression
(c) Melancholy
(d) Cry
Q264.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Body : Stomach : : Library : ?
(a) Cash
(b)Book
(c)Headmaster
(d) School
Q265.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Chipko Movement : Sundarlal Bahuguna : : Narmada
Bachao Andolan : ?
(a)Vinoba Bhave
(b)R.N. Pachauri
(c)Pattabhi Sitarmaiah
(d)Medha Patkar
Q266.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hooghly : Jute : : Ahmedabad : ?
(a) Cotton
(b) Coffee
(c) Tea
(d) Wheat
Q267.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Rain : Agriculture : : Market : ?
(a)Production
(b)Economy
(c)Cultivation
(d)Industrialisation
Q268.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Teacher : Student : : Lawyer : ?
(a) Customer
(b) Consumer
(c) Client
(d)Claimant
Q269.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Mango : Fruit : : Jasmin : ?
(a) Trees
(b) Fragrance
(c) Flower
(d) Rose
Q270.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Dress : Tailor : : ? : Carpenter
(a) Wood
(b)Furniture
(c) Leather
(d)Cloth
Q271.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Bow : Arrow : : Pistol : ?
(a) Bullet
(b)Gun
(c) Shoot
(d)Rifle
Q272.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Plant : Seed : : ? : Bud
(a) Leaf
(b)Twig
(c) Flower
(d)Fruit
Q273.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Magazine : Editor : : Drama : ?
(a) Director
(b) Player
(c) Manager
(d) Actor
Q274.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Reference material : Dictionary : : Periodical : ?.
(a) Book
(b) Atlas
(c) Biography
(d) Newspaper
Q275.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Tea : Cup : : Soup :?
(a) Glass
(b) Spoon
(c) Bowl
(d) Mug
Q276.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Sheep : mutton : : Deer :?
(a)meat
(b)flesh
(c)venison
(d)veal
Q277.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cobbler : Leather : : Tailor : ?
(a)Cloth
(b)Shirt
(c)Draper
(d)Thread
Q278.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Saint : Meditation : : Scientist : ?
(a) Research
(b) Knowledge
(c) Spiritual
(d) Rational
Q279.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
King : Palace : : Eskimo : ?
(a) Caravan
(b) Asylum
(c) Monastery
(d) Igloo
Q280.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Soil : Erosion : : Forest : ?
(a)Pollution
(b)Degradation
(c)Dense
(d)Deforestation
Q281.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Plane : Hangar : : Car : ?
(a) Road
(b)Garage
(c) Tyre
(d)Brake
Q282.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Natural : Artificial : : Cotton : ?
(a)Wool
(b)Nylon
(c)Silk
(d)Jute
Q283.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Crime : Punishment : : Honesty : ?
(a)Award
(b) Recognition
(c)Reward
(d) Pride
Q284.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Amnesia : Memory : : Paralysis : ?
(a) Legs
(b) Movement
(c) Limbs
(d) Handicapped
Q285.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Vigilant : Alert : : Viable : ?
(a) Beautiful
(b) Useful
(c) Simple
(d) Feasible
Q286.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Embarrassed : Humiliated : : Frightened : ?
(a) Terrified
(b) Agitated
(c) Courageous
(d) Reckless
Q287.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Macabre : Lovely : : Baneful : ?
(a) Unharmful
(b) Churlish
(c) Filter
(d)Ugly
Q288.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Demographer : People : : Philatelist : ?
(a) Fossils
(b) Stamps
(c) Photography
(d) Music
Q289.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Sepal : Flower : :
(a)Foot : Ball
(b)Tyre : Bicycle
(c)Puppy : Dog
(d)Sandals : Shoes
Q290.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Seismometer : Earthquakes : : Thermometer : ?
(a) Mercury
(b) Temperature
(c) Fever
(d) Doctor
Q291.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Play : Actor : : Concert : ?
(a) Percussion
(b) Symphony
(c) Musician
(d) Piano
Q292.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Germany : Mark : : Morocco : ?
(a) Dollar
(b) Lira
(c) Dirham
(d) Kroon.
Q293.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Red Blood Cells : Erythrocytes : : White Blood Cells : ?
(a)Thrombocytes
(b)Lymphocytes
(c)Monocytes
(d)Leucocytes
Q294.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Moon : Chandrayan : : Mars : ?
(a) Apple
(b) Aryabhata
(c) Mangalyan
(d) Bhaskara
Q295.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Lion : Forest : : Fish : ?
(a) Cage
(b) Nest
(c) Sky
(d) Water
Q296.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Polio : Virus : : Anthrax : ?
(a) Fungus
(b) Bacteria
(c) Virus
(d) Insect
Q297.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
River : Tributary : : Tree : ?
(a) Stem
(b) Root
(c) Branch
(d) Flower
Q298.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Maharashtra : India : : Texas : ?
(a) Canada
(b) Mexico
(c) Brazil
(d) USA
Q299.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Qualm : Nausea : : Burn : ?
(a) Fresh
(b) Sear
(c) Sensible
(d) Wet
Q300.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Heart : Cardiologist : : Kidney : ?
(a)Endocrinologist
(b)Orthodontist
(c)Nephrologist
(d)Neurologist
Q301.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Doctor : Hospital : : Teacher : ?
(a) Field
(b) Laboratory
(c) School
(d) Industry
Answer Sheet:
251 -b, 252 -b, 253 -c, 254 -d, 255 -a, 256 -c, 257 -d, 258 -c, 259 -a, 260 -c, 261 -a, 262 -c, 263 -a, 264 -b, 265 -d, 266 -a, 267 -b, 268 -c, 269 -c, 270 -b, 271 -a, 272 -c, 273 -a, 274 -d, 275 -c, 276 -c, 277 -a, 278 -a, 279 -d, 280 -d, 281 -b, 282 -b, 283 -c, 284 -b, 285 -d, 286 -a, 287 -a, 288 -b, 289 -b, 290 -b, 291 -c, 292 -c, 293 -d, 294 -c, 295 -d, 296 -b, 297 -c, 298 -d, 299 -b, 300 -c, 301 -c

0 Comments