40+ Word Analogy Questions for UP Police SI and Constable & Bihar Police SI and Constable

40+ Word Analogy Questions
Q302.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
1st Prime Minister of India : Pt. Jawaharlal Nehru : : 1st
President of India : ?
(a)Dr. S. Radhakrishnan
(b)Dr. Rajendra Prasad
(c)Dr. Zakir Hussain
(d)Dr. A.P.J. Abdul Kalam

Q303.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
International Literacy Day : September 8 : : International
Women’s Day : ?
(a) March 8
(b) June 26
(c) April 22
(d) November 4
Q304.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Ravishankar : Sitar : : Bismillah Khan : ?
(a) Sarod
(b)Santoor
(c) Shehnai
(d)Flute
Q305.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
India : Mango : : New Zealand : ?
(a) Apples
(b)Kiwi
(c) Grapes
(d)Bananas
Q306.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Christmas : Biryani
(a)Christian, Muslim
(b)Cashew, Rice
(c)Jesus, Ramzan
(d)Cake, Id-ul-Fitre
Q307.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Voyage : Sea sickness : : Heights : ?
(a)Ship
(b) Travel
(c) Giddiness
(d) Motion
Q308.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Waitress : Restaurant : : ?
(a)Doctor : Nurse
(b)Driver : School
(c)Teacher : School
(d)Actor : Role
Q309.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
String : Violin : : ?: Piano
(a) Music
(b) Tune
(c) Chord
(d) Key
Q310.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Frame : Picture : : ?
(a)Box : Lid
(b)Chair : Cushion
(c)Cover : Book
(d)Window : Screen
Q311.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Bihu : Assam : : Onam : ?
(a)Karnataka
(b)Kerala
(c)Jammu & Kashmir
(d)Rajasthan
Q312.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Cataract : Eye : : Pneumonia : ?
(a)Brain
(b)Ear
(c)Lungs
(d)Nerves and limbs
Q313.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Whale : Mammal : : Turtle : ?
(a) Amphibian
(b) Reptile
(c)Fish
(d) Mollusc
Q314.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Dominance : Hegemony : : Independence : ?
(a) Sympathy
(b) Melancholy
(c) Autonomy
(d) Recompense
Q315.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Eye : Ophthalmologist : : Music :
(a) Player
(b)Conductor
(c) Pianist
(d) Composer
Q316.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Haematology : Blood : : Phycology : ?
(a) Diseases
(b) Fungi
(c) Fishes
(d) Algae
Q317.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Identify the pair which ‘DOES NOT’ exhibit the same
relationship as the Capitalised pair : ETYMOLOGY :
WORDS
(a)PSYCHOLOGY : MIND
(b)ANATOMY : BODY
(c)ARCHAEOLOGY : ANTIQUES
(d)PHILOSOPHY : LANGUAGE
Q318.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Garbage : House : : Gangue : ?
(a) Ore
(b)Drugs
(c) Factory
(d)Office
Q319.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Kidneys : Nephron : : Central Nervous System : ?
(a) Spinal cord
(b)Cerebrum
(c) Brain
(d)Neurons
Q320.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Insects : Entomology : : Snakes : ?
(a) Agrology
(b)Ophiology
(c) Mycology
(d)Cetology
Q321.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Book : Paper : : Bread : ?
(a) Flour
(b)Biscuit
(c) Cake
(d)Butter
Q322.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hot : Cold : : ?
(a)Summer : Sun
(b)Germs : Disease
(c)Light : Dark
(d)Thin : Big
Q323.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
FRENCH : FRANCE : : DUTCH : ?
(a) FIJI
(b) NORWAY
(c)HOLLAND
(d) SWEDEN
Q324.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
BOOK : LIBRARY : : TREE : ?
(a) SHADE
(b) FRUIT
(c) FOREST
(d) FURNITURE
Q325.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
CARD : JOKER : : BOOK : ?
(a) WORDS
(b) WRITER
(c) PAGES
(d) COVER
Q326.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
WALLET : MONEY : : ENVELOPE : ?
(a) GUM
(b) POSTOFFICE
(c) SUITCASE
(d) LETTER
Q327.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Heart : Cardiologist : : Brain :?
(a)Ophthalmologist
(b)Nephrologist
(c)Neurologist
(d)Gynecologist
Q328.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Vacation : Holiday : : Vocation : ?
(a) Money
(b) Pleasure
(c) Degree
(d) Career
Q329.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Eyes : Tears : :
(a)Heart : Artery
(b)Sea : Water
(c)Volcano : Lava
(d)Hunger : Bread
Q330.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Perch : Fresh water : : ? : Salt water
(a) Snake
(b)Crocodile
(c) Frog
(d) Cod
Q331.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Exercise : Gym : : Eating : ?
(a) Restaurant
(b) Food
(c) Dieting
(d) Fitness
Q332.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
School : Teacher : : Bank : ?
(a) Peon
(b) Banker
(c) Manager
(d) Cashier
Q333.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Patient : Fowler Bed : : ?
(a)Certificate : Merit
(b)Necklace : Adornment
(c)Baby : Cradle
(d)Trophy : Achievement
Q334.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Female : Feminine : : Male : ?
(a) Manager
(b) Man
(c) Masculine
(d) Macho
Q335.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Carpentry : Skill : : ? : Talent
(a) Masonry
(b)Singing
(c) Plumbing
(d)Driving
Q336.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Concord : Agreement : : Discord : ?
(a) Blended
(b)Comparison
(c) Conflict
(d)Association
Q337.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Fan : Wings : : Wheel : ?
(a) Cars
(b)Air
(c) Spokes
(d)Round
Q338.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Mathematics : Logic : : Science : ?
(a) Experiments
(b)Laboratory
(c) Scientists
(d)Facts
Q339.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Window : Pane : : Book : ?
(a) Cover
(b)Novel
(c) Page
(d)Glass
Q340.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Hockey : India : : Baseball : ?
(a) China
(b)Australia
(c) Russia
(d) America
Q341.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Ant : Fly : Bee : : Hamster : Squirrel : ?
(a) Rodent
(b) Cat
(c) Mouse
(d) Spider
Q342.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Brick : Wall : : Cell : ?
(a) DNA
(b)Organs
(c) Chlorophyll
(d) Tissue
Q343.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Motor : Coil : : ?
(a)Table : Chair
(b)Regiment : Soldier
(c)Wheel : Car
(d)Wheel : Bearing
Q344.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Blacksmith : Hammer : : ?
(a)Cloth : Tailor
(b)Surgeon : Forceps
(c)Carpenter : Wood
(d)Pen : Writer
Q345.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Bullock : Cart : : Horse : ?
(a) Tonga
(b)Ride
(c) Race
(d)Plough
Q346.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Yard : Inch : : Quart : ?
(a) Gallon
(b)Ounce
(c) Milk
(d)Liquid
Q347.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Pesticide : Crop : : Antiseptic : ?
(a) Wound
(b)Clothing
(c) Bandage
(d)Bleeding
Q348.
Direction:
In each of the following questions, select the related word from the given alternatives.
Optimist : Cheerful : : Pessimist : ?
(a) Gloomy
(b)Mean
(c) Petty
(d)Helpful
Answer Sheet:
302 -b, 303 -a, 304 -c, 305 -b, 306 -d, 307 -c, 308 -c, 309 -d, 310 -c, 311 -b, 312 -c, 313 -b, 314 -c, 315 -d, 316 -d, 317 -d, 318 -a, 319 -d, 320 -b, 321 -a, 322 -c, 323 -c, 324 -c, 325 -d, 326 -d, 327 -c, 328 -d, 329 -c, 330 -d, 331 -a, 332 -b, 333 -c, 334 -c, 335 -b, 336 -c, 337 -c, 338 -a, 339 -c, 340 -d, 341 -c, 342 -d, 343 -d, 344 -b, 345 -a, 346 -b, 347 -a, 348 -a

No comments