Tuesday, October 2, 2018

50 Current Affairs MCQ September 2018 for IBPS PO, IBPS Clerk & SSC CGL 2018

Current Affairs MCQ September 2018
Dear Students, We are sharing 50 Current Affairs MCQ Online Quiz of September 2018. All important Current Affairs Quiz Questions have been given which will boost your GK Preparation.

This Quiz is useful for the following Exams:
1.IBPS PO 2018

2.IBPS Clerk 2018

3.RRB Group D 2018

4. Railway RPF 2018

5. SSC CGL 2018

6. SSC CHSL 2018

7. UPSC 2019

8. MPPSC 2019


Question 01. Total gross GST revenue collected in August 2018 is ________?
Rs.93,960 crore
Rs.90,960 crore
Rs.91,960 crore
Rs.80,960 crore
None of the Above
Solution:
Total gross GST revenue collected in August 2018 is Rs.93,960 crore of which CGST is Rs.15,303 crore, SGST is Rs.21,154 crore, IGST is Rs. 49,876 crore (including Rs. 26,512 crores collected on imports) & Cess is Rs. 7,628 crore (including Rs. 849 crores collected on imports).

Question 02. Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of Hindustan Aeronautics Limited (HAL)?
D. K. Goyal
R. Gogoi
M. Choubey
R. Madhavan
J. K. Mishra
Solution:
India's aerospace giant Hindustan Aeronautics Limited (HAL) appointed R Madhavan as its Chairman and Managing Director for five years. The 56-year-old replaced T. Suvarna Raju.

Question 03. Who won gold medal in Men's 49 kg Boxing final in Asian Games 2018?
Pranab Bardhan
Shibhnath Sarkar
Amit Panghal
Sunita Lakra
Namita Toppo
Solution:
In Asian Games 2018, India's Amit Panghal wins gold medal in Men's 49 kg Boxing final.

Question 04. Filing of Income Tax Returns registers an upsurge of _____________ up to 31st August, 2018.?
61%
71%
52%
69%
43%
Solution:
Filing of Income Tax Returns registers an upsurge of 71% up to 31st August, 2018. The total number of ITRs e-filed up to 31st Aug was 5.42 crore as against 3.17 crore upto 31 Aug 2017.

Question 05. Who has announced his retirement from international cricket?
Joe Root
Stuart Broad
James Anderson
Kevin Pietersen
Alastair Cook
Solution:
Former England skipper and opener Alastair Cook has announced his retirement from international cricket.

Question 06. India and _______ have signed Memorandum of Understanding (MoU on 'Combating Money Laundering and Cooperation' in the field of Environment?
Cyprus
China
South Africa
Australia
UAE
Solution:
India and Cyprus have signed two Memorandum of Understanding (MoU on 'Combating Money Laundering and Cooperation' in the field of Environment, in presence of the Presidents of both the countries.

Question 07.The 47th Director General Level Co-ordination meeting between Border Security Force (BSF) and Border Guard Bangladesh (BGB) held in _____________?
Hyderabad
Indore
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
The 47th Director General Level Co-ordination meeting between Border Security Force (BSF) and Border Guard Bangladesh (BGB) started in New Delhi. It will held from 3rd September 2018 to 7th September 2018.

Question 08. India-United States 2+2 Dialogue was held in _____________?
Chicago
Hyderabad
Mumbai
New Delhi
Goa
Solution:
India-United States 2+2 Dialogue will be held in New Delhi. Counter-terrorism, defence cooperation, trade to be discussed in this inaugural Dialogue.

Question 09. Which Government to distribute mobile phones to women under the Bhamashah Yojana?
Delhi
Punjab
Rajasthan
Chhatisgarh
Goa
Solution:
Rajasthan Government to distribute mobile phones to women under the Bhamashah Yojana. The state government will also provide free Wifi facilities to 5,000 gram panchayats.

Question 10. Who has been elected as the new chairman of the Pakistan Cricket Board?
Percy Sonn
Ehsan Mani
Shahrya Khan
Malcolm Speed
None
Solution:
Former ICC president Ehsan Mani has been elected unopposed as the new chairman of the Pakistan Cricket Board.

Question 11.Who has been elected as the 13th President of Pakistan?
Asad Umar
Imran Khan
Mamoon Hussain
Shah Mehmood Qureshi
Arif-ur-Rehman Alvi
Solution:
PTI candidate Arif-ur-Rehman Alvi was elected as the 13th President of Pakistan.

Question 12. India and ____________ signed the Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA)?
US
UK
UAE
Italy
Germany
Solution:
India and the US signed the Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA) that enables India access advanced US defence systems.

Question 13. The supreme court of India scrapped _________ of the Indian penal code that criminalised homosexuality?
section 376
section 370
section 377
section 307
None
Solution:
The supreme court of India today (Sept. 06) scrapped section 377 of the Indian penal code that criminalised homosexuality.

Question 14. Who won a gold medal in Men's 10m Air Pistol finals at 52nd ISSF World Championship?
Arjun Singh Cheema
Saurabh Chaudhary
Abhinav Bindra
Rajyavardhan Singh Rathore
None
Solution:
India's Saurabh Chaudhary wins a gold medal and Arjun Singh Cheema wins a bronze medal in Men's 10m Air Pistol finals at 52nd ISSF World Championship.

Question 15. The first-ever BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) military anti-terror exercise slated was held in ________?
Mumbai
New Delhi
Bhopal
Bangalore
Pune
Solution:
The first-ever BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) military anti-terror exercise slated to be held in Maharashtra's Pune between September 10 to September 16.

Question 16.Aero India 2019 to be held in which City?
Bangalore
Hyderabad
Mumbai
Chennai
Pune
Solution:
Aero India 2019 to be held in Karnataka's Bengaluru from 20-24 February 2019. The five-day event will combine a trade exhibition for the aerospace and defence industries with public air shows.

Question 17. The Hockey World Cup is scheduled to be held in which of the following state?
Goa
Punjab
West Bengal
Odisha
Bihar
Solution:
The Hockey World Cup is scheduled to be held in Odisha in November this year.

Question 18. Which government launched 'Doorstep Delivery of Public Services' for the people living in the national capital?
UP
MP
Delhi
Punjab
Haeyana
Solution:
Delhi government launched 'Doorstep Delivery of Public Services' for the people living in the national capital, earlier today. Delhi CM Arvind Kejriwal, Deputy CM Manish Sisodia and other ministers were present at the occasion.

Question 19. Which Indian district has been declared open defecation free?
Rohtas
Udhampur
Durgapur
Jhabua
Katihar
Solution:
Udhampur district has been declared open defecation free. Udhampur Deputy Commissioner say '75,000 toilets have been constructed in the district & the people themselves have built them.

Question 20. Who has been appointed as the next Chief Justice of India?
Justice Dipak Mishra
Justice madan Lokur
Justice Adarsh Kumar Goyal
Justice Jagdish Singh Khehar
Justice Ranjan Gogoi
Solution:
President of India has appointed Justice Ranjan Gogoi as the next Chief Justice of India. He will assume office on 3rd October, 2018 after the retirement of the current Chief Justice, Justice Dipak Misra.

Question 21. American Filmmakers Rob Epstein and Jeffrey Friedman are collaborating with _______________ to develop the LGBTQ documentary 'State Of Pride'.
YouTube
NetFlix
HULU
HBO
Prime Video
Solution:
American Filmmakers Rob Epstein and Jeffrey Friedman are collaborating with YouTube to develop the LGBTQ documentary 'State Of Pride'.

Question 22. Who has launched the ‘Swachhata Hi Seva’ Movement, to boost nationwide public participation in the Swachh Bharat Abhiyan, and catalyse the fulfilment of Bapu’s dream of a Clean India?
Piyush Goyal
Uma Bharti
Narendra Modi
Prakash Javdekar
Nitin Gadkari
Solution:
The Prime Minister, Narendra Modi, launched the ‘Swachhata Hi Seva’ Movement, to boost nationwide public participation in the Swachh Bharat Abhiyan, and catalyse the fulfilment of Bapu’s dream of a Clean India.

Question 23. India and _________________ signed agreements on cooperation in plant protection and plant quarantine and on-air services?
Russia
Serbia
China
Nepal
Japan
Solution:
India and Serbia signed agreements on cooperation in plant protection and plant quarantine and on-air services, following the talks between Vice President Venkaiah Naidu and Serbian President Aleksandar Vucic.

Question 24. The International Day of Democracy is observed globally on which of the following day?
11th September
12th September
13th September
14th September
15th September
Solution:
The International Day of Democracy is observed globally on 15th September. It provides an opportunity to review the state of democracy in the world. The theme for IDD is 'Democracy under Strain: Solutions for a Changing World'.

Question 25. Which Indian Hockey Player Announces Retirement from international hockey?
Sardar Singh
Abhinav Bindra
Mary Kom
Rupinder Pal Singh
None
Solution:
Former Indian Hockey Captain Sardar Singh Announces Retirement from international hockey. He made the decision after a disappointing Asian Games where India failed to defend their title and had to settle for a Bronze medal.

Question 26. Who wins best drama series at The Emmys?
True Blood
Once Upon a Time
Thronecast
Game of Thrones
After the Thrones
Solution:
Game of Thrones wins best drama series at The #Emmys.

Question 27. Which of the following banks to merge?
Dena Bank, Vijaya Bank and Allahabad Bank
Punjab National Bank, Vijaya Bank and Bank of Baroda
Dena Bank, Union Bank and Bank of Baroda
Dena Bank, Vijaya Bank and Bank of Baroda
UCO Bank, Vijaya Bank and Bank of Baroda
Solution:
Government have decided to merge Dena Bank, Vijaya Bank and Bank of Baroda. Merger of the 3 banks will make this the third largest bank of the country.

Question 28. India's first exclusive dog park has been set up in ________________?
Patna
Warrangal
Hyderabad
Bhopal
Raipur
Solution:
India's first exclusive dog park has been set up in Hyderabad and will be inaugurated soon. The park offers training & exercise spaces for dogs, splash pools, an amphitheater among others. The park has been certified by The Kennel Club of India.

Question 29.Meredith Corp. is selling Time magazine to Marc Benioff, co-founder of Salesforce, for _____________ USD in cash?
180 million
190 million
170 million
160 million
150 million
Solution:
Meredith Corp. is selling Time magazine to Marc Benioff, co-founder of Salesforce, for 190 million USD in cash.

Question 30. Joint India-US military training exercise was held in _____________?
Andhra Pradesh
Punjab
Goa
Tamil Nadu
Uttarakhand
Solution:
Joint India-US military training exercise was inaugurated at Chaubatia in Almora, Uttarakhand

Question 31. Ministry of Home Affairs and _____________ have signed a MoU for setting up of an Integrated Control Room for Emergency Response (ICR-ER) in Ministry of Home Affairs?
Space X
ISRO
DRDO
HAL
None
Solution:
Ministry of Home Affairs and Indian Space Research Organization (ISRO), Department of Space have signed a MoU for setting up of an Integrated Control Room for Emergency Response (ICR-ER) in Ministry of Home Affairs. It'll help in disaster management & internal security.

Question 32. Tran Dai Quang has died at age 61 due to illness, He was the President of which of the following Country?
UAE
South Korea
Indonesia
Thailand
Vietnam
Solution:
Vietnamese President Tran Dai Quang has died at age 61 due to illness.

Question 33. Which film has announced as the official Oscar entry from India this year by Film Federation of India?
VillageRockstars
Calendar
Rowd
Mission China
Jannmoni
Solution:
Film Federation of India announces Assamese film 'VillageRockstars' as the official Oscar entry from India this year.

Question 34. Which American golfer wins Tour Championship for 80th PGA Tour title?
Rory McIlroy
Serena Williams
Elin Nordegren
Tiger Woods
Phil Mickelson
Solution:
American golfer Tiger Woods wins Tour Championship for 80th PGA Tour title.

Question 35. Who has been awarded by Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
M S Dhoni
Rohit Sharma
Shikhar Dhawan
Virat Kohli
None
Solution:
Indian skipper Virat Kohli receives Rajiv Gandhi Khel Ratna Award from President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan in Delhi.

Question 36. Who wins FIFA award for best men's coach of the year?
Zinedine Zidane
Hugo Lloris
Didier Deschamps
Antoine Griezmann
None
Solution:
France's World Cup-winning coach Didier Deschamps wins FIFA award for best men's coach of the year

Question 37. Who wins FIFA men's player of the year?
Marcelo Vieira
Luka Modric
Gareth Bale
Toni Kroos
None
Solution:
Croatian captain Luka Modric wins FIFA men's player of the year

Question 38. Who among the following has not been awarded by Arjuna Award?
Sprinter Hima Das
Table Tennis player Manika Batra
Javelin Thrower Neeraj Chopra
Only(b)
All (a), (b) and (c) recieved.
Solution:
Table Tennis player Manika Batra and Javelin Thrower Neeraj Chopra receive Arjuna Award from President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan. Sprinter Hima Das receives Arjuna Award from President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan in Delhi.

Question 39.Telecom Commission has been renamed as ___________?
Digital Communication Commission
New Digital Communication Commission
New Communication Commission
Tech Communication Commission
None
Solution:
Telecom Commission has been renamed as Digital Communication Commission. Union Cabinet approves National Digital Communications Policy-2018 and re-designation of the Telecom Commission as the "Digital Communications Commission”

Question 40. Union Cabinet approves financial assistance worth ______________ for relining of Sirhind Feeder Canal(Punjab) and Rajasthan Feeder Canal?
Rs 800 Crore
Rs 910 Crore
Rs 825 Crore
Rs 725 Crore
Rs 105 Crore
Solution:
Union Cabinet approves financial assistance worth Rs 825 Crore for relining of Sirhind Feeder Canal(Punjab) and Rajasthan Feeder Canal.

Question 41. After New Order of Supreme Court, Aadhaar Card is Mandatory for which of the following?
UGC, NEET & CBSE exams
school admissions
opening a bank a/c
PAN linking
Sim Card
Solution:
Supreme Court has ordered that Aadhaar mandatory for PAN linking; not compulsory for UGC, NEET & CBSE exams & school admissions. Aadhaar not needed for opening a bank a/c, no mobile company can demand Aadhaar, private companies can't seek Aadhaar data.

Question 42. The Selection Committee of the Ministry of Personnel appoints __________ as Chairperson of the Search Committee for the the purpose of recommending the panel for consideration of the positions of Chairperson & Members of Lokpal?
Justice Jagdish Singh Khehar
Justice Dipak Misra
Justice Ranjana Prakash Desai
Justice Ranjan Gogoi
None
Solution:
The Selection Committee of the Ministry of Personnel appoints Justice Ranjana Prakash Desai as Chairperson and 8 others as Members of the Search Committee for the the purpose of recommending the panel for consideration of the positions of Chairperson & Members of Lokpal.

Question 43. IPS officer __________ to take charge as new Director General of Border Security Force (BSF)?
T S Gogoi
Rajni Kant Misra
Rajendra Naidu
Mohan Kumar
None
Solution:
IPS officer Rajni Kant Misra to take charge as new Director General of Border Security Force (BSF)

Question 44. IPS officer ____________ appointed as Director General of Sashastra Seema Bal (SSB).
B R Das
Raghuwar Das
Ajay Pandey
Bhuvesh Misra
SS Deswal
Solution:
IPS officer SS Deswal appointed as Director General of Sashastra Seema Bal (SSB).

Question 45. Which country will host UEFA 2024: Union of European Football Associations(UEFA)?
Germany
Russia
UK
Japan
Italy
Solution:
Germany will host UEFA 2024: Union of European Football Associations (UEFA)

Question 46. Indian Administrative Officer ________ has been appointed as the new Chief Secretary of Himachal Pradesh?
Radhika Thakur
Sanjai Kumar Jha
B.K Aggarwal
Vinod Thakur
Manish Singh
Solution:
Indian Administrative Officer B.K Aggarwal has been appointed as the new Chief Secretary of Himachal Pradesh.

Question 47. What is the Name of the New Born District of Madhya Pradesh?
Tikamgadh
Niwari
Sagar
Jhabua
Dindori
Solution:
Madhya Pradesh govt today(28.09.2018) announced creation of a new district 'Niwari'. It takes the number of districts in the state to 52. The new district would include three tehsils of the present Tikamgarh district- Niwari, Orchha & Prithvipur. The decision will come into effect from Oct 1.

Question 48. Who won Asia Cup 2018?
Srilanka
Afganistan
Pakistan
Bangladesh
India
Solution:
India defeated Bangladesh by three wickets in a nail-biting last ball encounter to bag the Asia Cup title at the Dubai International Stadium.

Question 49. Japan International Cooperation Agency (JICA) signed an agreement with Govt of India to provide an Official Development Assistance (ODA) loan of ________________ Japanese Yen (approx. INR 5,500 Crore) as Tranche 1 on the ‘Project for the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail (MAHSR)’?
89,547 million
49,547 million
59,547 million
69,547 million
79,547 million
Solution:
Japan International Cooperation Agency (JICA) signed an agreement with Govt of India to provide an Official Development Assistance (ODA) loan of 89,547 million Japanese Yen (approx. INR 5,500 Crore) as Tranche 1 on the ‘Project for the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail (MAHSR)’.

Question 50. Who has been appointed as the next Ambassador of lndia to the People’s Republic of China?
Arvind Kothari
Jaipal Singh
Munendra Rana
Ashok Singh
Vikram Misri
Solution:
Vikram Misri, presently Ambassador of India to Myanmar has been appointed as the next Ambassador of lndia to the People’s Republic of China.

               

No comments:

Post a Comment