Tuesday, June 26, 2018

Number Series Questions With Solution Asked in SBI Clerk Prelims 2018 | 23rd June & 24th June

Number Series Asked in SBI Clerk 2018
Dear Students, SBI Clerk Prelims 2018 Online Examination conducted on 23rd June 2018 & 24th June 2018. We are sharing Solution of Number Series(Quantitative Aptitude) Questions Asked in SBI Clerk Prelims 2018 in these examinations.

Many Students are looking for its Answer & Explanations, Now your wait is over, below almost all series's solutions we have provided.

Number Series Solution Asked in SBI Clerk 2018:
SBI Clerk Prelims 2018(23rd June- 1st Slot)
Find the missing term in the following Number Series:
Q1. 18, 29, 42, 53, ?, 77
Solution: ?=66
Pattern is: +11,+13,+11,+13,…………
Q2. 36, 18, 6, 3, 1, ?
Solution: ?=1/2
Pattern is: ÷2,÷3, ÷2,÷3,….
Q3. 244, 163, 190, 181, ?
Solution: ?=184
Pattern is: -81,+27,-9,+13,……..
Q4. 256, ?, 190, 167, 148, 131
Solution: ?=219
Pattern is: -37,-29,-23,-19,-17
Q5. 18, 8, 6, 9, 23, ?
Solution: ?=87
Pattern is: 18x0.5-1 8x1-2, 6x2-3 ,9x3-4, 23x4-5
SBI Clerk Prelims 2018(23rd June- 2nd Slot)
Find the missing term in the following Number Series:
Q1. 458, 228, 112, 53, 22.5, ?
Solution: ?=6.25
Pattern is: ÷2-1, ÷2-2, ÷2-3, ÷2-4,….
Q2. 12, 7, 8, 13, 27, ?
Solution: ?=68.5
Pattern is:×.5+1, ×.1+1, ×1.5+1, ×2+1, ×2.5+1,….
Q3. 2, 17, 30, 41, ?
Solution: ?=50
Pattern is:+15,+13,+11,+9,….
Q4. 10, 17, 27, 42, ?
Solution: ?=64
Pattern is:+7,+10,15,22,…….
Q5. 101, ?, 90, 126, 79, 134
Solution: ?=118
Pattern is: Combination of two series-
Series 1: 101, 90, 79
Pattern is:-11,-11,
Series 2: ?, 126, 134
Pattern is:-8,-8
SBI Clerk Prelims 2018(23rd June- 3rd Slot)
Find the missing term in the following Number Series:
Q1. 16, 86, 149, 205, ?
Solution: ?=251
Pattern is:+70,+63,+56,+49
Q2. 7, 14, 40, 103, 227, ?
Solution: ?=442
Pattern is:+7(23-1),+26(33-1),+63(43-1),+124(53-1),+215(63-1)
Q3. 3, 4, 9, 32, ?, 924
Solution: ?=155
Pattern is:×2-2, ×3-3, ×4-4, ×5-5,…..
Q4. 12, 12, 36, 180, ?, 11340
Solution: ?=1260
Pattern is:×1,×3,×5,…………
Q5. 6, 7.2, 8.7, 10.8, 14.1, ?
Solution: ?=19.8
Pattern is:+1.2(3×.4),+1.5(3×.5),+2.1(3×.7),+3.3(3×.11),+5.7(3×.19)
SBI Clerk Prelims 2018(23rd June- 4th Slot)
Find the Wrong Number in the following Series:
Will Updates Soon!
SBI Clerk Prelims 2018(24th June- 1st Slot)
Find the Wrong term in the following Number Series:
Q1.77 90 105 126 149 178
Solution: Wrong Number =107  replace by 105
Correct Pattern is: It is the successive prime no. Difference series starting with 13.
77+13=90
90+17=107 And so on........
Q2.20 9 7 11 40 310
Solution: Wrong Number =310 replace by 315
Correct Pattern is: ×0.5-1, ×1-2, ×2-3, ×4-4, ×8-5
Q3.3 6 18 36 108 220
Solution: Wrong Number =220 replace  by 216
Correct Pattern is:
3×2=6
6×3=18
18×2=36
36×3=108
108×2=216
Q4.6 24 11 29 16 14
Solution: Wrong Number =14 replace by 34
Correct Pattern is: Combination of two series-
Series 1: 6 11 16
Pattern is: +5,+5,..
Series 2: 24 29 1434
Pattern is: +5,+5,..
Q5.10 15 24 35 54 75 100
Solution: Wrong Number =35 replace by 37
Correct Pattern is: +5 +9 +13 +17 +21 +25
SBI Clerk Prelims 2018(24th June- 2nd Slot)
Find the missing term in the following Number Series:
Q1. 5, 14, 42, 107, 233, ?
Solution: ?=450
Pattern is: Difference is cube+1
2^3+1, 3^3+1, 4^3+1,....
Q2. 13, 20, 41, 76, ?, 188
Solution: ?=125
Pattern is:+7,+21,+35,……..
7*3=21
7*5=35
7*7=49
Ans So on……..
Q3. 3, 4.5, 6.3, 8.5, ?
Solution: ?=11.2
Pattern is:+1.5,+1.8,+2.2+2.7,…
Difference-+0.3, +0.4, +0.5, ..
Q4. 4, 10, 33, 136, ?, 4116
Solution: ?=685
Pattern is:×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5,………..
Q5. 11, 11, 22, 88, ?, 11264
Solution: ?=704
Pattern is:×1, ×2, ×4, ×8,…..
SBI Clerk Prelims 2018(24th June- 3rd Slot)
Find the missing term in the following Number Series:
Q1. 0.5, 6, 11, 34, 135, ?
Solution: ?=
Pattern is:
Q2. 1000, 200, 80, 48, ?, 38.4
Solution: ?= 38.4
Pattern is: ×1/5, ×2/5, ×3/5, ×4/5, ×5/5
Q3. 9, 9, 27, 13.5,?, 67.5
Solution: ?=
Pattern is:
Q4. 2, 3, 14, 36, 70, ?
Solution: ?=
Pattern is:
Q5. 11, 28, 327, 464, ?
Solution: ?=
Pattern is:
SBI Clerk Prelims 2018(24th June- 4th Slot)
Find the Wrong Number in the following Series:
Q1. 2, 4, 10, 30, 105, 400, 1890
Solution: Wrong Number =400 should be replaced by 420
Correct Pattern is:×2,×2.5,×3,×3.5,×4,……
Q2. 2.9, 4.2, 6.8, 12, 22.4, 41.2, 84.8
Solution: Wrong Number =41.2 should be replaced by 43.2
Correct Pattern is:-1.3,-2.6,-5.2,……………….
Q3. 6, 56, 89, 113, 128, 136, 139
Solution: Wrong Number =56 should be replaced by 54
Correct Pattern is:+48,+35,+24,+15,+8,+3
Q4. 7, 13, 38, 152, 754, 4523
Solution: Wrong Number =152 should be replaced by 151
Correct Pattern is:×2-1, ×3-1, ×4-1, ×5-1,……..
Q5. 3, 4, 11, 45, 47, 70, 119
Solution: Wrong Number =
Correct Pattern is:

Get More:

















No comments:

Post a Comment