Important English Questions for SSC CPO Mains Online Examination 2017

Question 1. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.
Tarun agreed from me on that point.
Options:
a) to me on
b) with me in
c) with me on
d) No improvement
Correct Answer: with me on
Question 2. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Options:
a) conscientious
b) conscientitious
c) consciencetous
d) concientitious
Correct Answer: conscientious
Question 3. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.
The scandal was swept under the rug because of the important people involved in it.
Options:
a) blown out of proportion
b) heavily publicised
c) forgotten by the people easily
d) concealed from others
Correct Answer: concealed from others
Question 4. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Options:
a) maintainance
b) maintenance
c) maintenaince
d) mentainance
Correct Answer: maintenance
Question 5. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.
Volkswagen literally translates to 'people's car,' but ironically most of its cars is out of reach of the common people.
Options:
a) translates to 'people's car,'
b) most of its cars is
c) out of reach of
d) No Error
Correct Answer: most of its cars is
Question 6. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence.Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.
Raja not only passed and won a scholarship.
Options:
a) not passed but won
b) not only passed but also won
c) not only passed and also won
d) No improvement
Correct Answer: not only passed but also won
Question 7. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.
The former prime minister was accused of __________               __________he participated in certain anti­national activities.
Options:
a) sedition; and
b) libel; even though
c) treason; because
d) corruption; but
Correct Answer: treason; because
Question 8. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
Fear of heights
Options:
a) agoraphobia
b) aerophobia
c) antlophobia
d) acrophobia
Correct Answer: acrophobia
Question 9. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.
He studied ___________ that were __________ to his field of enquiry.
Options:
a) magazines; irrelevant
b) newspapers; lethal
c) blogs; extraneous
d) research papers; germane
Correct Answer: research papers; germane
Question 10. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.
The economic depression is looming large not only over the first­world countries but also over the third­world countries.
Options:
a) the economic depression is
b) looming large not only over
c) but also over the third­world countries
d) No Error
Correct Answer: No Error
Question 11. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.
By the time the corn was harvested, the grass seed covered the ground almost entirely.
Options:
a) by the time
b) the corn was harvested
c) the grass seed covered the ground
d) No Error
Correct Answer: the grass seed covered the ground
Question 12. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.
I, who is your friend, will help you.
Options:
a) whom is your friend
b) who am your friend
c) whom your friend is
d) No improvement
Correct Answer: who am your friend
Question 13. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
A person who treats foot related problems.
Options:
a) Dermatologist
b) Orthopedist
c) Chiropodist
d) Obstetrician
Correct Answer: Chiropodist
Question 14. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Options:
a) abscission
b) abcision
c) abscision
d) abcission
Correct Answer: abscission
Question 15. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.
I lived here for the last two years.
Options:
a) have lived here since
b) lived here from
c) have lived here for
d) No improvement
Correct Answer: have lived here for
Question 16. In the following question, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose "No Improvement" option.
Birbal was the wisest of all other men.
Options:
a) more wiser of
b) wiser than
c) wiser to
d) No improvement
Correct Answer: wiser than
Question 17. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.
The police went through the evidence with a fine­tooth comb.
Options:
a) carelessly
b) hastily
c) carefully
d) unnecessarily
Correct Answer: carefully
Question 18. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.
The company's vice president in charge of marketing was barking up the wrong tree when he made his sales pitch to the customer in Mumbai.
Options:
a) acting very wisely
b) misdirecting his efforts
c) doing as he was told by his superior
d) ruining a potential business deal
Correct Answer: misdirecting his efforts
Question 19. In the following question, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.
Me and my friend have started working on a summer project which was approved by our teacher.
Options:
a) me and my friend
b) have started working on a summer project
c) which was approved
d) No Error
Correct Answer: me and my friend
Question 20. Choose the word opposite in meaning to the given word.
Plummet
Options:
a) cut short
b) rise
c) fall
d) deny
Correct Answer: rise
Question 21. Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.
The kid could no longer stave off his hunger.
Options:
a) fulfil
b) delay
c) quench
d) overcome
Correct Answer: delay
Question 22. Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Options:
a) oscillate
b) ocillate
c) osilate
d) oscilate
Correct Answer: oscillate
Question 23. Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.
The committee's primary job was to act as _________ between the management and the __________.
Options:
a) a broker; administration
b) an intermediary; public sector
c) a mediator; union workers
d) a referee; private sector
Correct Answer: a mediator; union workers

All the Best!

0 Comments