Most Important Questions of Direct Inequalities in Reasoning with Answer for IBPS Clerk Prelims 2017 and RBI Assistant Mains 2017

Q1. Statements: B≥C≥D≥E, D=P
Conclusions: I. B>E,  II. P<C
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: e
Q2. Statements: F≤M≤J≤K≤A, M=B>G
Conclusions: I. M>G,  II. K≥F
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: c

Q3. Statements: H=M≥T≥R, M<X
Conclusions: I. X>R,  II. H≥R
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: c
Q4. Statements: A>B, P>B, B=T
Conclusions: I. A≥B,  II. A<B
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: d
Q5. Statements: M=B=U>R, U<Z
Conclusions: I. M≥R,  II. R<Z
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: b
Q6. Statements: H=G>W≥K, G>V
Conclusions: I. H≥K,  II. G≥V
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: e
Q7. Statements: Hell=Cello>Yellow, Yellow ≥ Pillow
Conclusions: I. Cello>Pillow,  II. Hello>Pillow
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: c
Q8. Statements: SO>PO>Clerk=Staff, Watchman<Staff
Conclusions: I. SO>Staff,  II. Clerk>Watchman
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: b
Q9. Statements: Hollywood>Bollywood, Bollywood>Dollywood , Dollywood = Tollywood
Conclusions: I. Dollywood ≤ Bollywood,  II. Hollywood>Tollywood
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows
Ans: c
Q10. Statements: F>B>R≤K≤Y, K=S<L
Conclusions: I. F>K,  II. S≤Y
Give Answer:
a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both follow
d. Either Conclusion I or Conclusion II follows
e. Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

Ans: b


Best of Luck!

0 Comments