Synonym and Antonym Problems for CGL Mains Examination

Q1 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Pellucid
Options:
1) Torpid
2) Explicit
3) Murky
4) Limpid
Correct Answer: Murky

Q2- In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Adamant
Options:
1) Rigid
2) Flexible
3) Fixed
4) Unshakable
Correct Answer: Flexible

Q3 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Ebullient
Options:
1) Deceitful
2) Insincerity
3) Enthusiastic
4) Prejudice
Correct Answer: Enthusiastic

Q4 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Truculent
Options:
1) Ferocious
2) Luxurious
3) Luscious
4) Delicious
Correct Answer: Ferocious

Q5 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Niggardly
Options:
1) Mingy
2) Inefficient
3) Generous
4) Sinful
Correct Answer: Generous

Q6 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Dissident
Options:
1) Alienated
2) Iconoclast
3) Divisive
4) Orthodox
Correct Answer: Orthodox

Q7 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exorbitant
Options:
1) Clear
2) Dull
3) High
4) Rare
Correct Answer: High

Q8 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Jeopardy
Options:
1) Angry
2) Injure
3) Risk
4) Sere ne
Correct Answer: Risk

Q9 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Churlish
Options:
1) Belittle
2) Courteous
3) Fervent
4) Uncouth
Correct Answer: Courteous

Q10 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Phlegmatic
Options:
1) Ardent
2) Indifferent
3) Prohibit
4) Merciless

Correct Answer: Ardent

0 Comments