Antonym and Synonym Questions for CGL Prelims

Q1 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Cynicism
Options:
1) Convict ion
2) Bitterness
3) Credence
4) Intuetion
Correct Answer: Bitterness

Q2 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Pinnacle
Options:
1) Culmination
2) Nadir
3) Nethermost
4) Basal
Correct Answer: Culmination

Q3 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Befuddle
Options:
1) Baffle
2) Daze
3) Fluster
4) Explicate
Correct Answer: Explicate

Q4 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Supplant
Options:
1) Supers ede
2) Surrender
3) Usurp
4) Oust
Correct Answer: Surrender

Q5 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exemption
Options:
1) Immunity
2) Accountability
3) Liability
4) Responsibility
Correct Answer: Immunity

Q6 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Perverse
Options:
1) Agreea ble
2) Nefarious
3) Compliant
4) Willing
Correct Answer: Nefarious

Q7 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
To maneuver
Options:
1) To manipulate
2) To proceed
3) To cease
4) To machinate
Correct Answer: To cease

Q8 - In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
To avert
Options:
1) To aid
2) To deter
3) To forest all
4) To preclude
Correct Answer: To aid

Q9 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Cajole
Options:
1) Disenchant
2) Entice
3) Repulse
4) Bully
Correct Answer: Entice

Q10 - In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Fustian
Options:
1) Unpretentions
2) Timid
3) Arrogant
4) Couteous

Correct Answer: Arrogant

0 Comments